top of page
  • osvita-mariupol

28 червня – День Конституції України


У кожній країні є правила, за якими живуть її мешканці. Ці правила називаються законами. Конституція – це Основний Закон, що закріплює суспільний і державний устрій країни, функції органів державної влади, основні права та обов'язки громадян.

Наша Україна теж має свою Конституцію – закон, в якому записано гарантовані державою права та свободи українців. Конституція України була прийнята Верховною Радою України 28 червня 1996 року. Відтоді цей день відзначається як державне свято.

Процес ухвалення Основного закону нашої країни у 1996 році іноді називають «конституційною ніччю». І, дійсно, народні депутати України весь день і всю ніч працювали над проєктом, залишаючись в сесійному залі без перерв понад 23 години. Голосування за Основний закон в цілому відбулося о 9:20 ранку 28 червня 1996 року. За Конституцію України проголосувало 315 депутатів (при 300 необхідних).

Головним здобутком прийняття Конституції України було те, що Україна проголошувалася суверенною, демократичною, соціальною та правовою державою.

І хоча Конституцію України ухвалили за одну ніч, але розробляли її кілька років, а боролися за право мати її – декілька століть.

Вітаємо з Днем Конституції України!

Додаткову інформацію про День Конституції України ви можете дізнатися зі сторінки Донецького облІППО.


Пропонуємо перевірити свої знання про конституційні права та свободи людини і громадянина за допомогою онлайн гри

Архив
bottom of page